2014. november 8., szombat

Fix, fluid, adaptív és reszponzív... mit is jelentenek?

Ez a 4 kifejezés elterjedt a webdesignerek körében, a kérdés csak az, hogy mit is jelentenek. Sokan nem tudják a szavak pontos jelentését, így ideje gyorsan meglesni, hogy melyik típus mit is takar pontosan.

Fix

Egy honlap designja fix, ha a honlap és a tartalom szélessége fix, azaz nem függ a képernyőnk méretétől, tehát képpontban vannak megadva a méretezések. Sok helyen még én is ezt használom, de ez nem túl szerencsés, ideje volna lassan ezt a típust elfeledni... csak sokszor ez nem ilyen egyszerű.

Fluid

Egy honlap fluid, ha a konténerek mérete százalékban van megadva, azaz a képernyő méretétől függ. Ha valaki egy fluid honlapot pl. kisebb monitoron jelenít meg, az akkor sem fog kilógni a képernyőről, mert a méret pontosan igazodik a böngészőhöz.

Adaptív

Egy honlap designja adaptív, ha CSS media queryt használ a különböző méreten történő megjelenés elválasztásához. Ilyen esetben simán lehet más az oldal elrendezése is ha kisebb böngészőt használunk. Egy adaptív design nem feltétlen fluid, lehetnek ezen belül fixek a méretek.

Reszponzív

Egy honlap akkor reszponzív, ha egyszerre fluid és adaptív, azaz media queryt használ és százalékos szélesség/magasság beállításokat. Ez a design a legelőnyösebb, és a legfelhasználóbarátabb megoldás, bár létrehozni nem feltétlen egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése