2014. október 30., csütörtök

Facebook bejegyzések beágyazása és alkalmazáscsoportok

Ez a bejegyzés szoros kapcsolatban áll az Edemmester Gamer Blogon közzétett "Facebook csoportok megjelenítése honlapokon - lehet ilyet?" című bejegyzésünkkel, javaslom, hogy ha még nem tetted volna meg, akkor olvasd el, mielőtt ehhez hozzáfogsz.

Ha szeretnénk egy FB csoportot úgy beágyazni egy honlapba, hogy megjelenjen tényleges csatlakozás gomb, akkor két lehetőségünk marad.

Beágyazott bejegyzés

1. Látogassuk meg a csoportot a facebookon.
2. Másoljuk ki a csoport linkjét.
3. Osszuk meg ezt a FB oldalunkon, (vagy akár a profilunkon) NYILVÁNOSAN.
4. A bejegyzés jobb felső sarkában klikkeljünk a lenyílra, majd válasszuk a bejegyzés beágyazását. (a bejegyzést a fejlesztői oldalon található kóddal is beágyazhatjuk, pontosan ugyanezt a kódot fogjuk ott is kapni)

Ekkor egy ilyesmi kódot fogunk kapni: (a kimenet füllel ne foglalkozzatok, valamiért a dobozainkban a FB szkriptje nem szeretne lefutni, ennek az okát majd kiderítem)


A kód több részből áll. A kód elején látható, hogy betölti asszinkronosan a Facebook JavaScript könyvtárát. Ez alatt található egy speciálisan paraméterezett DIV, ezt fogja lecserélni a könyvtár a megfelelő modulra. Ez alatt pedig látható az a szöveg (amit a kimenet fülön is láttok) ami akkor jelenik meg, ha valamiért a JavaScript nem tudott lefutni (például ha a felhasználó letiltotta). Ha minden rendben megy, akkor ez a kód ilyen eredményt produkál:




Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a teljes bejegyzés megjelenik, valamint hogy a beágyazott poszt szélessége nem csökkenthető 350 képpont alá, azaz túl keskeny helyen nem fér el, meg amúgy is sok helyet elfoglal. Ezt leszámítva egyébként szerintem egész szép. ;)

Alkalmazáscsoportok

Ez a megoldás csak akkor jöhet szóba, ha már értünk valamennyire a facebookos alkalmazásfejlesztéshez. A facebookon található alkalmazásoknak van lehetőségük ún. alkalmazáscsoportokat létrehozni. Ezek ugyanúgy csoportok, amelyekben felhasználók vannak, azonban az egyik korlátozása a dolognak, hogy jelenleg egy alkalmazáscsoport maximum 10 000 tagot számlálhat, ha tehát nekünk ez esetleg kevés, akkor sajnos ez a megoldás nem jó nekünk. Ha megelégszünk evvel a limittel, akkor létrehozhatunk a normál csoportunk helyett egy alkalmazáscsoportot.

1. Ha még nincs FB alkalmazásunk, akkor hozzunk létre egyet, és azt konfiguráljuk be megfelelően.
2. Az alkalmazásunk nevében hozzunk létre egy alkalmazácsoportot a megfelelő ablak, vagy egy POST lekérdezés segítségével.
3. Hozzunk létre egy linket a csoporthoz való csatlakozási ablakoz. Ennek az ablaknak a használatához (persze ha nincs szükségünk visszajelzésre a sikerességről) nincs szükség az alkalmazásba való bejelentkezésre. (ez mondjuk a FB ablakaira általában igaz)
4. Helyezzük el ezt a linket a honlapunkon.

Ha erre a linkre rákattint a felhasználó, akkor egy ilyesmi felülettel fog találkozni:

(a piros helyen az alkalmazás logója lesz látható)

Itt a felhasználó megerősítheti a csatlakozási szándékát, és már bent is van a csoportban.

Fontos! Az alkalmazáscsoportoknak alapból az egyetlen adminisztrátoruk a létrehozó alkalmazás. Ha szeretnél admin lenni a csoportban, akkor egy POST lekérdezéssel adnod kell magadnak admin jogot.

Az alkalmazáscsoportok megjelenésüket tekintve nagyon hasonlítanak a sima csoportokhoz, a három észrevehető különbség, hogy az alkalmazáscsoportokban a jobb oldalsávon felül látható egy Launch application (valószínűleg magyar FBon magyar felirattal persze) gomb amire kattintva elérjük a létrehozó alkalmazást, továbbá jobb oldalon ahol megjelenik hogy nyílt vagy zárt a csoport, ott megjelenik az alkalmazás neve is, és ami további különbség, és egyeseknek probléma lehet, hogy a csoportba CSAK a csatlakozó linken át lehet csatlakozni, a FBon belül nem. (persze a csatlakozó linket elhelyezhetjük a csoport leírásában, nyilván ez megoldja a problémát)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése