2014. október 12., vasárnap

Egyedi fülek FB oldalakra, FB canvas alkalmazások, stb. (elmélet)

Néhányan talán már láttátok, hogy a facebook oldalunkon elhelyeztünk egy "Blogbejeyzések" fület. Egy hasonló már régebben is volt, de most ez is új designt kapott, ahogy a teljes "Edemmester Gamer Blog hírek" alkalmazás is, most ezeknek az elméleti hátteréről lesz szó.

Számtalan alkalmazástípus létezik facebookon. Ha egy alkalmazást létrehozunk, akkor beállíthatjuk hozzá az összes megjelenési formát, azaz lehet egy app egyszerre Androidos, Windows8 app, weboldal FB bejelentkezéssel, canvas alkalmazás, page tab app, stb. minden egyszerre, de persze lehet ezek közül csak egy is.

FB canvas alkalmazások

Canvas alkalmazásnak nevezi a FB az általános értelemben vett facebook alkalmazásokat, ahol felüllátható egy FB fejléc, alatta bal oldalon az alkalmazás, jobb oldalon pedig egy oldalsávban a mostanában használt appok, hirdetések, stb. Ez az alkalmazástípus tulajdonképp egy iframe. Amikor létrehozzuk az  alkalmazást, meg kell adni egy SSL titkosítású URL-t, hogy mi jelenjen meg az iframe-be, és tulajdonképp itt kell elhelyeznünk az alkalmazásunkat. Persze jár pár extra kiváltság is evvel a megjelenési móddal, ilyen például az ún. signed_request, amit az ifrmaebe való betöltődéskor megkap az oldalunk, és feldolgozhatjuk PHPból. Ez egy elkódolt szöveg, ezért a facebook SDK-ját kell használnunk ahhoz, hogy hozzáférhessünk a benne lévő adatokhoz. Ebben megkapjuk a felhasználó alapvető adatait.

Page tab app

Milyen meglepő ezek után, hogy a page tab app is egy iframe, ez is kap signed requestet, stb. Az oldalfüles alkalmazások viszont további kiváltságokat is kapnak, például megadhatunk egy admin url-t, és ha egy admin ellátogat az oldalfülre, akkor Ő az eredeti helyett ezt a honlapot fogja látni az iframeben, ez lehet például egy adminisztrációs felület, ezen felül pedig további extra, hogy az ilyen alkalmazásokat bármelyik FB oldalakhoz (és bárhányhoz) hozzá lehet adni egy ablak segítségével, így tehát számtalan egyéb izgalmas dologra is használhatjuk.

Összegzés

Összegzésképp tehát: a canvas és a page tab alkalmazás is egy-egy iframe. Mindkettőnek SSL titkosítású honlap URL-jét adhatjuk meg, és ezek fognak megjelenni. Mindkettő kap signed_requestet, oldalhoz viszont csak ez utóbbit adhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése