2014. szeptember 23., kedd

Bookmarkletek

Bármennyire is terjednek a böngészőkhöz készülő kiegészítők, mellettük szerintem soha nem fognak kihalni a bookmarkletek sem, ugyanis egyszerű a használatuk és a gyártásuk, azonban csodákra képesek, számtalan feladat ellátására használhatjuk őket.


Mi az a bookmarklet?

Persze ez az első kérdés amit tisztáznunk kell. A bookmarkletek azok a "minialkalmazások" (JavvaScript kódok), amiket a böngészőnk könyvjelzői között tárolunk, és egy kattintással elérhetünk. Tulajdonképp könyvjelzők, azonban nem honlapokra mutatnak, hanem valamilyen funkcionalitással bírnak, ilyen például a LikeUnlock.

Milyen előnyei vannak?

Az első és legfontosabb mellette szóló érv az egyszerű legyárthatóság, valamint a cross-browser kompatibilitás. Mivel az egész csak JavaScript, így minden JavaScriptben fellelhető funkciót kedvünkre használhatunk, és a bookmarkletünk minden olyan böngészőben működni fog, amelyik tudja ezeket a funkciókat. Nem kell külön feltöltenünk a böngészők alkalmazásáruházaiba sem a munkáinkat, hisz a honlapunkra kihelyezve bárki beszerezheti, nem kell ellenőriznünk a felhasználó böngészőjét, sem semmi hasonló.

Vannak komolyabb hátrányai?

Természetesen vannak, hisz ha nem lennének, akkor mindenki ezt használná. Az egyik komolyabb hátrány, hogy számtalan funkciót nem tudnak ellátni. Mivel csak rákattintáskor futnak, így azokat a funkciókat például nem tudják ellátni, amik folyamatos futást vagy háttérmunkát igényelnének. Nem férnek hozzá a böngésző olyan funkcióihoz, amikhez a bővítmények igen, stb. A másik hátrányuk pedig a népszerűsítés terén lelhető fel, ugyanis a nagy böngészők mind rendelkeznek pl. kiegészítő áruházzal, ami egy jó reklám a kiegészítőknek, bookmarklet áruházakról azonban még nem hallottam. Ha esetleg vannak, akkor sem hiszem, hogy olyan híresek, mint pl. egy Chrome Web Store.

Végszó

Összességében tehát szerintem mindenképp van létjogosultságuk a bookmarkleteknek, ez szerintem nem kérdés, és minden esetben javaslom, hogy mielőtt bővítmény gyártásba kezdünk, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e egy bővítményre, vagy elég egy egyszerű könyvjelzőink közül futtatott szkript.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése