2012. január 19., csütörtök

Kezdő tananyag: 2. A weboldal tervezése (0)

Az előző tananyagban a webtárhelyválasztásról volt szó. Ebben az anyagban pedig bemutatom, hogy hogyan tervezzünk weboldalt. Ha érdekel, olvasd tovább a részletekért. 




Ismétlés:
Az előző részben leírtam, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő webtárhelyet. Ez után erre regisztrálni is kell. Ha már regisztráltunk, jöjjön a következő lépés, a tervezés. Erről lesz szó a mai bejegyzésben.


A tervezés a webszerkesztés fontos eleme. De ez hogyan is zajlik? A tervezés több lépésből áll. Az 1. a folyamatábrás felépítés. Itt lerajzoljuk hogy milyen oldalakra van szükségünk. Ezekhez a tananyagokhoz lépésenként elkészítek egy példaoldalt is. Ennek a "WWP" nevet adtam, mint WebenWeb Példaoldal. A WWP oldal folyamatábrás oldaltérképe az alábbi:
Folyamatábrás oldaltérkép
Tudom, ez elsőre bonyolultnak tűnik. Na de nézzük. Mi mit jelent:
TÉGLALAPOK = oldalak
VONALAK = Kapcsolatok az oldalak között (linkeken)
NYILAK = Link külső oldalra, jelen esetben a WWP oldaláról ide, a WebenWeb blogra.
Így már érthetőbb nem? Ha még mindig nem érted teljesen, az nem baj. Pár leckével később már biztosan mindent tudni fogsz. Erről az ábráról azt is leolvashatjuk, hogy hány darab weboldalfájlra lesz szükségünk. Jelen esetben 7-re. Ez után jön az oldalterv elkészítése, azaz az elrendezésterv. Itt vannak a példák:


A leggyakoribb problémák:
1. Túl kicsi oldalsáv: Ha az oldalsáv túl kicsi, akkor már a rövidebb kifejezések is csak több sorba férnek ki, ami elég furán fest majd az oldalon.
2. Túl széles oldalsáv: Ez sem jó, mert ez sok területet vesz el az oldalból.
3. Túl kicsi tartalomterület: Ez is nagyon zavaró tud lenni.


A fentebbi tervek csak egyszerű példák. Ti akár teljesen más tervet is készíthettek. Ám de most jöjjön a következő lépés, az oldaltervek kiszínezése. Ez azt hiszem egyértelmű: megtervezzük az oldal színeit. Ha ezzel is megvagyunk, akkor mondhatjuk, hogy elkészültek az alap oldaltervek. A következő részben már a megvalósításról lesz szó. Addig is: Sok szerencsét a próbálkozáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése